Semne că sunteți însărcinată

Inceputul sarcinii este însoţit de diverse semne fizice. Există teste care permit verificarea existenţei sarcinii, adoptarea precauţiilor necesare pentru buna ei desfăşurare şi aflarea momentului naşterii.

Dacă majoritatea testelor urinare, efectuate la domiciliu, permit decelarea neîndoielnică a unei sarcini care are în jur de două săptămâni, numai un examen medical o poate confirma. Dacă sarcina este confirmată de un medic, esenţial este să se ştie cu precizie data conceperii copilului care urmează a se naşte, pentru a o putea supraveghea mai bine pe viitoarea mamă.

Primele semne

Unul dintre primele semne este absenţa menstruaţiei (numită şi amenoree) la data prevăzută. Dar ea nu dovedeşte sută la sută că o femeie este însărcinată, întrucât sunt mulţi alţi factori care pot determina o perturbare de acest tip, ca de exemplu: cicluri menstruale neregulate, un şoc emoţional, stresul, o boală, apropierea menopauzei, oprirea pilulei contraceptive şi alte cauze pasagere (de pildă, schimbarea climei sau modificarea modului de viaţă în cursul vacanţei sau al unei călătorii).

Un alt semn este creşterea temperaturii peste 37°C, timp de mai mult de cincisprezece zile după finele ciclului: acesta este un indiciu că fecundaţia s-a produs. Metoda temperaturilor constă în luarea temperaturii în fiecare dimineaţă, la aceeaşi oră şi pe stomacul gol şi notarea pe grafic: o curbă normală permite observarea unei perioade de temperaturi joase, apoi crescute, apoi din nou joase, în ajunul menstruaţiei.

Prin acest procedeu se determină perioada ovulaţiei şi perioada de sterilitate: perioada de ovulaţie începe în ultima zi este un indiciu că fecundaţia s-a produs. Metoda temperaturilor constă în luarea temperaturii în fiecare dimineaţă, la aceeaşi oră şi pe stomacul gol şi notarea pe grafic: o curbă normală permite observarea unei perioade de temperaturi joase, apoi crescute, apoi din nou joase, în ajunul menstruaţiei. Prin acest procedeu se determină perioada ovulaţiei şi perioada de sterilitate: perioada de ovulaţie începe în ultima zi înainte de creşterea temperaturii; perioada de fertilitate se situează între a 7-a şi a 17-a zi a unui ciclu de 28 de zile, cu o ovulaţie către a 14-a zi.

Citește și articolul despre infertilitate.

Metoda temperaturilor este relativ aproximativă. In sfârşit, apar alte semne, ca greţuri şi vome, arsuri la stomac, o iri-tabilitate sau o emotivitate sporită, un dezgust neaşteptat faţă de mirosuri şi alimente, o nevoie frecventă de a urina, somnolenţă, o senzaţie de oboseală, pofte, umflarea sânilor, ameţeli. Totuşi, nu toate femeile au parte de asemenea neplăceri, care apar, în general, în cursul primelor luni de sarcină.

Data nașterii

Deşi se ştie că sarcina durează în jur de 9 luni, data teoretică a naşterii este totuşi greu de prevăzut. Există două metode de calcul:

  • calculul în luni: adăugaţi 9 luni calendaristice la data conceperii sau 9 luni şi jumătate de la data începerii ultimei menstruaţii;
  • calculul în săptămâni: adăugaţi, cum fac medicii, 41 de săptămâni la data începerii ultimei menstruaţii.

Acest calcul va fi mai dificil dacă ciclurile dumneavoastră sunt neregulate.