Infertilitatea (sterilitatea)

Sterilitatea (infertilitatea) este o problemă ce poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă și sex, iar cauzele și metodele de tratament diferă în funcție de mai mulți factori.

Sterilitatea masculină

Tulburările hormonale, tumorile, malformaţiile organelor genitale, infecţiile sau tulburările de erecţie şi de ejaculare pot explica o sterilitate masculină.

In afara infertilității de cauză testiculară, se pot observa alte anomalii la nivelul centrilor cerebrali (hipotalamus, hipofiză) care reglează activitatea testiculelor şi la nivelul căilor de transport şi eliminare a spermatozoizilor: epididim, canal deferent şi glandele anexe, reprezentate de prostată şi veziculele seminale.

Tulburările de erecţie şi de ejaculare (impotenţa) sunt alte cauze, mai rare, de infertilitate masculină.

Tulburările centrilor cerebrali

Hipotalamusul (regiune situată la baza creierului) produce un hormon numit gonadoliberină (GnRH). Secreţia acestuia antrenează, la rândul său, producerea şi secretarea a doi hormoni de către hipofiză (glandă mică situată sub hipotalamus).

Aceşti doi hormoni sunt gonadotrofinele, adică hormonul foliculostimulant (FSH) şi hormonul lutei-nizant (LH). Primul acţionează pe producerea de spermatozoizi, în timp ce al doilea intervine în secreţia principalului hormon masculin, testosteronul.

Cauze

O modificare a centrilor cerebrali (hipotalamus, hipofiză) însoţită de o secreţie anormală de FSH şi LH poate duce la o tulburare a activitătii testiculare. In particular, o secreţie insuficientă de FSH şi de LH antrenează absenţa completă a spermatozoizilor (azoospermie) în sperma ejaculată sau o diminuare importantă a numărului lor.

Aceste tulburări se pot explica prin:

  • deficit de GnRH, observat, de exemplu, în sindromul Kallman-De Morsier;
  • tumori sau infecţii care afectează centrii cerebrali;
  • traumatisme prin accidentare sau după o intervenţie chirurgicală;
  • efecte secundare ale unor medicamente sau tratamente (radioterapie în zona hipota-lamusului sau a hipofizei);
  • malformaţii multiple care includ şi centrii cerebrali;
  • tulburări ale centrilor cerebrali prin factori psihici şi emoţionali, nutriţionali sau provocate de boli cronice generale.

Tratamentul sterilitatii masculine

In majoritatea cazurilor, tratamentul infertilității masculine constă în stimularea directă a testiculelor prin administrarea de gonadotrofine (FSH şi LH) sau prin stimularea secreţiei lor, prin administrarea de gonadoliberine (GnRH). Rezultatele tratamentului hormonal sunt în general satisfăcătoare. In caz de tumoră hipofizară (adenom secretant de prolactină) se poate efectua tratament medicamentos sau chirurgical (ablaţia tumorii).

Sterilitatea feminină

Cauzele infertilității feminine sunt numeroase şi pot afecta toate organele implicate în reproducere. Tratamentul este medicamentos sau chirurgical.
Sterilitatea este absenţa sarcinii după cel puţin un an de contacte sexuale regulate şi neprotejate. O treime dintre cazurile de sterilitate au cauze exclusiv feminine, dintre acestea cele mai frecvente fiind legate de funcţia ovulatorie şi de trompele uterine (cauze tubare).

Sterilitatea de origine ovulatorie

Se traduce prin absenţa ovulaţiei sau prin ovulaţie defectuoasă şi se manifestă prin tulburări menstruale: absenţa menstruaţiei (amenoree), cicluri lungi, scurte sau neregulate. Cauze. Sunt numeroase.

  • Poate fi vorba de o scădere sau de o anomalie de secreţie hipofizară (glandă situată la baza creierului) a hormonilor responsabili de activitatea ovarelor: hormonul luteini-zant (LH), hormonul folicu-lostimulant (FSH) şi prolacti-na. Secreţia anormală se poate observa în diferite circumstanţe: stres, alimentaţie deficitară (anorexie mentală), tumoră hipofizară (prolactinom) sau, mai rar, administrarea unor medicamente, radioterapie sau intervenţie chirurgicală la nivel cerebral.
  • Unele anomalii sunt localizate la nivelul ovarelor. De exemplu, ovarele polichistice, (prezenţa la nivelul ovarelor a unor mici chisturi care se află la originea tulburărilor de ciclu menstrual).
  • Bolile care produc tulburări funcţionale ale glandelor suprarenale sau ale tiroidei pot fi la originea sterilităţii.
  • Unele boli genetice pot afecta ovarele şi pot diminua numărul de foliculi, putând chiar să lipsească un ovar. Sindromul Turner, care se caracterizează prin absenţa unui cromozom sexual, este principala cauză genetică de sterilitate.

Tratament

Depinde de cauză şi poate consta în:

  • psihoterapie asociată sau nu cu reeducarea comportamentului alimentar dacă absenţa ovulaţiei este provocată de stres sau de o anorexie mentală;
  • administrarea de medicamente (gonadotrofine sau gonadoliberine) pentru stimularea ovarelor sau a secreţiei de hormoni LH şi FSH de către hipofiză;
  • tratament medicamentos pentru ovarele polichistice;
  • tratament medicamentos pentru frânarea secreţiei de prolactină în caz de tumoră ce secretă prolactină (prolactinom) sau ablaţia tumorii.

In unele cazuri, sterilitatea de origine ovariană este incurabilă (ovarele nu conţin foliculi).