Beneficiile rodiei

Rodia este un fruct mai puțin cunoscut și care lipsește aproape cu desăvârșire din alimentația românilor. Există însă o listă nesfârșită de argumente pentru care această situație ar trebui să se schimbe. Datorită vitaminelor, antioxidanților și oligoelementelor pe care le conțin, rodiile sunt adevărate fructe-minune, cu beneficii majore pentru organismul uman în general, însă în special pentru femei, din motive pe care le vom detalia în rândurile de mai jos.

Rodiile sunt fructele unui arbust ce crește până la 6 m, sub forma unei tufe. Originar din platoul iranian, rodiul s-a răspândit în țările cu climă mediteraneeană și sub-mediteraneaană (Caucaz, unde este foarte popular, dar și România, în zonele de sud-vest).

Cultivat și folosit încă din Antichitate, fructele rodiului sunt foarte apreciate în Orientul Mijlociu și Armenia (unul dintre marii exportatori de rodii). De la rodie se consumă semințele roșii, zemoase și acrișoare. Se consumă atât ca atare, cât și sub formă de sucuri și alte preparate. Bineînțeles că cel mai recomandat mod de a le consuma este ca atare.

Rodiile, fructe miraculoase

O rodie pe zi asigură aproape jumătate din necesarul de vitamina C pentru un adult, dar conține și destulă vitamina A, E, K, potasiu, fier, acid folic și multe alte substanțe indispensabile organismului. De asemenea, este foarte bogată în antioxidanți (de 3 ori mai mulți decât vinul roșu sau ceaiul verde). Acești antioxidanți sunt responsabili, printre altele, cu încetinirea procesului de îmbătrânire, scad considerabil riscul de apariție al cancerului, al bolii Alzheimer, artrite și boli cardio-vasculare.

Sucul rodiilor este recomandat pentru combaterea disfuncțiilor erectile și a altor probleme legate de fertilitate, atât la femei, cât și la bărbați. Este indicat, în special, femeilor gravide (care au nevoie din plin de aceste substanțe nu doar pentru propriul organism ci și pentru făt) și celor ajunse la menopauză.

Printre altele, rodia scade și nivelul de colesterol. Sucul de rodie menține o tensiune arterială normală, motiv pentru care previne apariția hemoroizilor, a osteoartritei și scade riscul apariției aterosclerozei și a multor altor boli legate de proasta circulație arterială.

Datorită antioxidanților pe care îi conține, zeama rodiei este un excelent ingredient cosmetic, reducând ridurile și încetinind îmbătrânirea tenului.

O rodie pe zi face minuni!

Chiar dacă nu înlocuiește o dietă echilibrată și nici exercițiile fizice, rodia este un aliat excelent al celor care doresc să înceapă un stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație corespunzătoare. Cu puține calorii și multe vitamine și substanțe benefice, rodiile nu ar trebui să lipsească de pe lista fructelor preferate.

Un singur inconvenient au semințele de rodii: pătează. Atenție mare când le desfaceți, sau mai bine spus atenție la ce purtați pe voi.

Pentru a vă asigura că nu depășiți nivelurile normale de vitamine din organism (ce e prea mult strică!), întrebați medicul nutriționist, în cazul în care urmați o cură cu vitamine, suplimente sau medicamente, dacă este ok să consumați și rodii.