Revistă lunară de literatură, eseu, arte vizuale, muzică,
fondată în februarie 1990 la Arad

 

contact
arhiva
 

 

REDACŢIA:

Vasile Dan – redactor-şef fondator
Ioan Matiuţ – şef-birou revista „Arca”
Romulus Bucur – redactor-şef adjunct
Onisim Colta – redactor artistic
Călin Chendea – design, desktop publishing, web design
Gheorghe Mocuţa
Carmen Neamţu
Diana Achim – corectură

 

Redactori asociaţi:

Lucia Cuciureanu
Lia Faur
Lavinia Ionoaia
Lajos Notaros
Gheorghe Schwartz

Horia Ungureanu

Ciprian Vălcan

 

Revista de Cultură ARCA a fost fondată la Arad în februarie 1990. Redactor-şef fondator – Vasile Dan. Revista a apărut pînă în anul 2001 ca instituţie cu personalitate juridică a Consiliului Judeţean Arad. Din toamna anului 2001 revista ARCA este editată de Centrul Cultural Judeţean Arad. În istoria presei culturale a Aradului ARCA este revista de cultură cea mai longevivă, cu o apariţie regulată, cu un corp redacţional constant, format din profesionişti – scriitori – cu o difuzare şi receptare naţională. Actualul corp redacţional este format din: Vasile Dan, redactor-şef, Romulus Bucur, redactor-şef adjunct, Ioan Matiuţ, Horia Ungureanu, Onisim Colta şi Călin Chendea – redactori.

Formula publicistică actuală a revistei, format carte (A5), cu ediţii triple (238 pagini), patru într-un an, cu album de artă în policromie (8 pagini dedicate câte unui mare artist contemporan), într-un tiraj de 1.000 de exemplare pe ediţie s-a dovedit, în mare, un succes apreciat ca atare în mass-media din ţară (aproape în toate revistele de cultură importante, în marile cotidiene, la televiziunile naţionale – TVR 1 şi 2, PRO TV, la Radio România Cultural), precum şi în cea locală.

În fiecare ediţie la Revista Arca colaborează în jur de 40 de autori, unii nume importante ale culturii române de astăzi. Revista are deschidere, criteriul colaborării la ea nefiind unul localist, ci unul valoric. Sprijinindu-se pe numele locale certe, la ARCA colaborează scriitori, eseişti, istorici, traducători, teologi, universitari din Bucureşti, Timişoara, Braşov, Oradea, Cluj, dar şi din Chişinău, din Voivodina şi Gyula, din Germania şi Israel.

Acest refuz al complexului provincial a impus revista ARCA în peisajul publicistic cultural din ţară. Ministerul Culturii a introdus Revista ARCA în nomenclatorul revistelor protejate de minister.

Miza revistei – profesionalismul cultural şi deschiderea spre valorile autentice ale culturii scrise din România – se încearcă, în continuare, a fi onorată.

Revista ARCA a iniţiat sau a coparticipat la manifestări cultural-literare din Arad, din ţară sau din străinătate. Astfel ARCA este co-organizatoare la festivalul internaţional de poezie Lucian Blaga (luna mai, Arad – Alba-Iulia – Lancrăm), la festivalul Eminescu de la Macea (15 iunie), la festivalul-concurs Dorel Sibii (octombrie, Săvârşin), la festivalul Poesis din Satu-Mare, la Zilele Revistei FAMILIA din Oradea, la Târguri de carte (Arad, Timişoara, Oradea, Bucureşti), la lansări de carte arădene, la întâlniri cu intelectuali români din Gyula (Ungaria) şi Uzdin, Vîrşeţ, Novi Sad (Iugoslavia), la organizarea şi susţinerea Cenaclului Uniunii Scriitorilor din Arad.

 

 

 

acasa